Politie adviseert “slimme deurbel” om inbraak tijdens vakantie te voorkomen

Wie op vakantie gaat doet er verstandig aan om een “slimme deurbel” te installeren, zo adviseert de politie, die tegelijkertijd wijst naar een politiedatabase met de locaties van particuliere beveiligingscamera’s. Ook wordt vakantiegangers aangeraden om vakantiefoto’s pas na de vakantie op social media te plaatsen. Inbrekers zouden informatie over vakanties kunnen gebruiken bij het plannen van inbraken, aldus de politie in een vandaag verschenen waarschuwing over het voorkomen van inbraken.

De politie laat weten dat het tijdens de zomervakantie een “(lichte) toename” van inbraken ziet. Om de kans op een inbraak te voorkomen adviseert de politie verschillende zaken, waaronder het installeren van een slimme deurbel. “Steeds meer mensen beschermen hun eigendommen met camera’s. De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camerabeelden om misdaden op te lossen.” 

Daarbij wordt ook verwezen naar Camera in Beeld, een database van de politie die informatie over particuliere beveiligingscamera’s in Nederland bevat. De database geeft politie een overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. In het geval van een misdrijf kan politie de beelden opvragen. Bij een pilot met deurbelcamera’s in Almere moesten inwoners, om deel te kunnen nemen, verplicht hun camera bij Camera in Beeld aanmelden. In een jaar tijd werden twaalf keer beelden opgevraagd die de deurbelcamera’s hadden gemaakt.

Vorige maand werd bekend dat Amazon audio en beelden die met de Ring-deurbelcamera zijn gemaakt zonder toestemming en medeweten van gebruikers met de Amerikaanse politie heeft gedeeld. “Het bedrijf moet het gevaar erkennen dat deze producten voor het publiek vormen, door een groeiend web van surveillancesystemen te creëren die het eigendom van individuen zijn, maar de-facto door politie worden bediend”, zo stelde de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF in een reactie op de onthulling. Ook Google kan beelden van Nest-deurbellen zonder toestemming van gebruikers delen. 

Eerder bleek al dat meer dan tweeduizend politie- en brandweerkorpsen in de Verenigde Staten meedoen aan een programma van Ring zodat beelden van deurbelcamera’s eenvoudig bij burgers kunnen worden opgevraagd. Vorige week liet het Openbaar Ministerie weten dat het beelden afkomstig van camera’s van Rijkswaterstaat zal gebruiken bij onderzoek naar overtredingen rond boerenprotestacties.

Social media

Verder adviseert de politie vakantiegangers om op te letten wat ze op social media plaatsen. “Ook inbrekers zitten op sociale media. Ze houden in de gaten of u weg bent, zodat ze op dat moment hun slag kunnen slaan. Het is beter om foto’s van u vakantiebestemming te plaatsen als de vakantie voorbij is”, zo raadt de politie aan, die toevoegt dat een buurt-WhatsApp ook goed werkt tegen inbraken.

Bron: security.nl

Wilt u op de hoogte gehouden worden van adviezen en tips om uw eigen veiligheid en die van uw omgeving te vergroten? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

RSV-ZHZ

Geplaatst in Buurtpreventie, Preventie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *