10 tips om autodieven het leven zuur te maken

Eigenlijk zou het de normaalste zaak van de wereld moeten zijn: je auto ongeschonden terugvinden op de plek waar je deze hebt achtergelaten. Toch worden er helaas nog regelmatig auto’s gestolen. Daarom tien tips om autodieven dwars te zitten.

Je kunt er zelf van alles aan doen om diefstal te voorkomen. Vaak eenvoudigweg door even goed te checken waar je parkeert of door de aanschaf van een stralingsvrije sleutelhoes voor ‘keyless entry’ sleutels. En natuurlijk doet een alarmsysteem wonderen.

10 tips om autodiefstal moeilijker te maken

Om het gilde der lange vingers zoveel mogelijk te ontmoedigen, hebben wij de volgende tien tips voor je:

  1. De belangrijkste regel van allemaal: laat de contactsleutel nooit in de auto achter. Ook niet wanneer je ‘even’ uitstapt, om welke reden dan ook. Een (gelegenheids)dief is er sneller met je auto vandoor dan je voor mogelijk houdt.
  2. Draai je stuur in het stuurslot voor je uitstapt.
  3. Sluit altijd je auto af.
  4. Bewaar autosleutels uit het zicht. Moderne smart keys moeten zo ver mogelijk van de auto worden bewaard, liefst zoals hierboven al genoemd, in een zogenaamde RFID-sleutelhoes die de radiografische straling onderbreekt.
  5. Parkeer je auto op een voor jou onbekende plek bij voorkeur in een drukke, bebouwde omgeving, voorzien van goede verlichting. Op goed verlichte plekken lopen ’s avonds vaker mensen rond en worden eventuele verdachte situaties eerder ontdekt.
  6. Ben je niet zeker over de te kiezen parkeerplek, wijk dan uit naar een parkeergarage met cameratoezicht. Het is geen garantie tegen diefstal, maar dieven houden nu eenmaal niet van camera’s en licht.
  7. Laat de kentekenplaat in alle ruiten graveren. Dit maakt rijden met een valse kentekenplaat moeilijker en vooral kostbaar, omdat dan alle ruiten moeten worden vervangen. Dit maakt een auto een stuk minder interessant voor doorverkoop.
  8. Maak gebruik van extra beveiliging, zoals een stuurslot of een slot voor op de handrem of het gaspedaal.
  9. Laat een antidiefstalalarm installeren. Deze zijn in de meest uiteenlopende prijsklassen beschikbaar.
  10. Parkeer je op eigen terrein of in eigen garage? Kies dan voor een lamp met bewegingsmelder of – nog beter – voor een camera met bewegingsmelder.

Gps-tracker

Tot slot nog een bonustip die diefstal niet voorkomt, maar terugvinden mogelijk eenvoudiger maakt: schaf een gps-tracker aan. Dit is een apparaatje dat je onzichtbaar in je auto kunt verstoppen en dat via je mobieltje of laptop aangeeft waar je auto zich precies bevindt. Deze systemen worden steeds eenvoudiger en goedkoper. Ga – als je voor zo’n oplossing gaat – niet zelf op jacht naar de auto, maar schakel altijd de politie of je verzekeraar in.

Bron: ANWB

Wilt u op de hoogte gehouden worden van adviezen en tips om uw eigen veiligheid en die van uw omgeving te vergroten? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

RSV-ZHZ

Geplaatst in Buurtpreventie, Hendrik-Ido-Ambacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *