Zorg dat inbrekers uw huis overslaan

Het is belangrijk om te zorgen dat er niet wordt ingebroken als u weg bent. U zou denken dat criminelen toeslaan bij een huis waar veel te halen is. Maar of ze makkelijk binnen kunnen komen is voor inbrekers een belangrijkere reden om te kiezen voor een woning. Een inbreker kan bij sommige huizen al in 30 seconden binnen zijn. Deze tijd moet u verlengen, want als het bij uw huis meer tijd kost om binnen te komen dan bij uw buren, dan loopt de inbreker uw huis voorbij.

Waardevolle spullen uit het zicht

Zorg ervoor dat waardevolle spullen niet zichtbaar zijn door de ramen van uw huis. Dit om voorbijgangers niet te verleiden een ruitje in te tikken. Leg elektrische apparatuur zoals laptops en tablets weg. Berg ook dure sieraden, kunst of andere dure objecten op. Wilt u een veilige plek om uw spullen op te bergen, dan kunt u een kluis kopen. Zet ook deze niet in het zicht.

Sluit water en gas af

Het is veilig om water en gas af te sluiten, vooral als u lang weggaat. Door het gas af te sluiten kunt u gaslekken of zelfs brand voorkomen. Ook de kraan naar bijvoorbeeld uw wasmachine kunt u het beste dichtdraaien. Zo voorkomt u waterschade.

Trek de stekkers los

Haal verder stekkers uit het stopcontact. Vooral stekkers die heet kunnen worden zoals opladers. Hiermee kunt u brand voorkomen. De stekkers van de koelkast en de diepvries kunnen er ook uit. Dit bespaart veel energie en is meteen een gelegenheid om beiden te ontdooien, op te ruimen en schoon te maken.

Fris vertrek, frisse thuiskomst

Het is fijn om voor vertrek uw huis schoon te maken en op te ruimen. Trek uw wc goed door en leeg afvoerputjes. Leeg ook uw vuilnisbak en gooi eten en drinken weg waarvan de houdbaarheidsdatum verloopt tijdens uw vakantie. Zo kan er niets gaan stinken als u weg bent en voorkomt u schimmel en ongedierte.

Krant tijdelijk opzeggen

Heeft u een abonnement op de krant? Deze kunt u tijdelijk opzeggen om geld te besparen. U kunt hiervoor bellen of mailen met uw krant.

14 tips om de kans op woninginbraak te verkleinen (bron)

Wilt u op de hoogte gehouden worden van adviezen en tips om uw eigen veiligheid en die van uw omgeving te vergroten? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

RSV-ZHZ

Geplaatst in Buurtpreventie, RSV-ZHZ, Veilig op vakantie.