Inbrekers staan komende tijd weer op scherp: 5 tips om ze buiten te deur te houden

Oeps, de deur even niet op slot gedaan of het raam open laten staan. Of op social media uitgebreid laten weten dat je een avondje naar Feyenoord gaat. Voor inbrekers staat een nieuw seizoen vol mogelijkheden voor de deur. Dit zijn vijf handige tips van de Stichting Nationale Inbraakpreventie om inbrekers aan jouw huis voorbij te laten gaan.

#1 Houd de boel goed dicht

Even naar vrienden een paar straten verderop, zonder de achterdeur op slot te draaien of dat dakraam dicht te doen. Voor inbrekers dé manieren om makkelijk binnen te komen. Sluit daarom ramen en deuren als je op stap gaat, ook als je maar heel even weg bent. “Dat heeft vooral met je gedrag te maken”, zegt Coen Staal van de stichting.De winter is traditiegetrouw de periode waarin inbrekers vaak toeslaan. Waarom? Inbrekers houden van donker en de kans is groot dat je rond de feestdagen niet thuis bent. Daarnaast zijn we vaker van huis, omdat we vanwege corona niet meer verplicht hoeven binnen te zitten. De Stichting Nationale Inbraakpreventie roept daarom op om scherp te zijn en deelt tips.

#2 Zorg voor goede beveiliging

Natuurlijk is het slim om alles op slot te doen en af te sluiten, maar zorg ook dat je ‘goede’ sloten hebt. “Dan ziet een inbreker van afstand al: aan dat huis begin ik niet”, zegt Staal. Hij doelt op zogenoemde cilindertrekbeveiliging. Dat is een mond vol, maar het betekent simpelweg dat over jouw slot een soort plaatje zit, waardoor inbrekers niet makkelijk bij de cilinder komen.Klein detail: 40 procent van de huizen heeft deze beveiliging niet. Op die sloten is de cilinder gewoon zichtbaar – het plaatje zit dan om de cilinder in plaats van erover – en dus makkelijk open te breken voor inbrekers, zoals op de foto hieronder.

Bij dit verouderde slot is de cilinder makkelijk bereikbaar voor inbrekers

#3 Zorg voor verlichting rond je huis

Inbrekers hebben een hekel aan licht. Ze werken het liefst in de duisternis. Daarom zijn de wintermaanden ook zo populair. Zorg dus voor verlichting rond je huis. Wat ook helpt is om binnen een paar lampen aan te zetten terwijl je weg bent. Inbrekers denken dan dat je thuis bent.

#4 Post niks op sociale media

Hoe verleidelijk is het tegenwoordig om op TikTok of Instagram te vertellen dat je naar een avondje cabaret gaat of een wedstrijd van Feyenoord bezoekt. Maar inbrekers kunnen makkelijk meelezen en weten dus wanneer je thuis bent en vooral wanneer niet.

#5 Herrie!!!

Net als licht, houden inbrekers niet van geluid. “Als je wat hoort in huis, maak dan herrie. En schreeuw Ajax”, zegt Staal bij wijze van grap, om serieus te vervolgen: “Ga vooral niet op een inbreker af, want als die net iets groter is dan jij…” Ook is het volgens Staal niet slim om met een honkbalknuppel op iemand in te rammen, want voor je het weet beland je zelf in de cel.

Bron: Rijnmond.nl

Wilt u op de hoogte gehouden worden van adviezen en tips om uw eigen veiligheid en die van uw omgeving te vergroten? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

RSV-ZHZ

Geplaatst in Buurtpreventie, Donkere dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *